“Ara verip, geri gelmek” emek isteyen bir süreç… Bu süreçte adayların üzerine pek çok görev düşüyor. Ama ilk yapılması gerekenlerden biri, işe geri dönmek isteyen adayın öncelikle “kendini tanıması”. Bir başka deyişle, bir adayın, her şeyden önce, kariyerinin bundan sonraki kısmında hedeflerini net bir şekilde belirleyip, bunlara ulaşmak için gereken yolu çizebilmesi gerekiyor. Söylemesi yapmasından kolay olan bu “ilk görev” sırasında aday, doğal olarak, bilgi ve deneyimlerini aktarabilecek yetkinlikte kişilerin “birebir” desteğine ve yönlendirmesine ihtiyaç duyabiliyor.

YenidenBiz olarak, işte tam da bu ihtiyaçtan yola çıkıp, 2016 yılından itibaren EMCC Türkiye – Avrupa Mentorluk ve Koçluk Konseyi desteği ile, adaylarımız için bir “Mentorluk Programı” geliştirdik.

 

İlk olarak Ocak 2016’da başlattığımız YenidenBiz Mentorluk Programı” dahilinde dileyen adaylarımızı Mentor”lerle eşleştirerek, işe dönüş süreçlerinde birebir destek sağlıyoruz. Eşleştirmeleri yaparken, Mentor ve Menti”lerin kişisel özelliklerini, beklentilerini ve özgeçmişlerini göz önünde bulunduruyoruz.

YenidenBiz Mentorluk Programı”na  katılarak görüşmeleri tamamlayan “Menti”lerimiz, profesyonel değişim / gelişim süreçlerinde böyle bir destek almaktan son derece memnun kaldılar ve bu program hakkındaki memnuniyetlerini değişik platformlarda dile getirdiler.

YenidenBiz Mentorluk Programı”nda YenidenBiz, EMCC, WTECH ve Yönetim Kurulunda Kadın Derneği iş ağları içerisinden belirlenen birbirinden değerli Mentor‘larımız, YenidenBiz adayları ile bir araya geliyor.

 

Bu program ile, YenidenBiz adayı olan ve iş hayatına geri dönmek isteyen tecrübeli iş kadınlarının;
*          Kendine güvenlerini artırarak onlara çevrelerindeki fırsatları gösterecek,
*          Networklerini geliştirmelerine yardımcı olacak,
*          Sahip oldukları potansiyel ve kaynaklara dair farkındalık uyandıracak bir akış hedefleniyor.

 

Web sitemizi ve sosyal medya kanallarımızı takip ederek siz de bir sonraki eğitim dönemimize dahil olabilir*, böylelikle, işe geri dönüş sürecinde çok önemli bir aşama daha kaydedebilirsiniz. Öncesinde“Mentorluk nedir?” ve “Mentor kimdir?” konu başlıklarının altında, tanımların üzerinden yeniden geçmenin faydalı olacağını düşünüyoruz…

 

* Mentorluk Programı’na “menti” olarak katılabilmeniz için aday havuzumuza kayıtlı olmanız ve YenidenBiz tarafından yetkinlik bazlı mülakatınızın yapılmış olması gerekmektedir. Aday havuzuna kayıt için tıklayınız..

“Mentorluk” nedir ?

Birbirlerine yakın oldukları düşünüldüğü için sıklıkla danışmanlık ve koçlukla karıştırılan “Mentorluk”, ‘yetenek ve tecrübelerden faydalanılarak kurulan bir öğrenme ortaklığı’dır. Bu ortaklık, bilgeliğin aktarımını ve paylaşımını merkeze alan, başarıya giden yolu aydınlatırken, her iki tarafında yeni bakış açıları geliştirdiği karşılıklı bir öğrenme ve güç birliği sürecidir. Gönüllülük esasına dayanır, ticari bir akit değildir.

“Mentor” nedir ?

“Mentor” yaparak, yaşayarak öğrenmiş deneyimli bir gönüllü rehberdir. Mentor, bir terapist, eğitimci veya danışman değildir. Başarıya giden yolda, omuz omuza sinerji yaratmak için vardır; gelişim ve değişim odaklıdır. Her ne kadar, uluslararası standartlar gereği, mentorluk eğitimi içerisinde “temel koçluk” becerileri önemli bir yer tutsa da, mentor bir koç değildir; dinlemek ve geri bildirimde bulunmak için değil, deneyimlerini aktarmak için oradadır. (EMCC Türkiye ‘Avrupa Mentorluk ve Koçluk Konseyi’ tarafından hazırlanmış olan aşağıdaki tabloda, “Danışman”, “Koç” ve “Mentor” arasındaki farklılıklar açık bir şekilde gözlemlenebilir.)

Her “Mentor”un, “Menti”sine karşı etik sorumlulukları vardır: Mentorluk yaparken, “bildiği ve deneyim sahibi olduğu” konuyla sınırlı kalmalı; hangi liderlik tarzını sergilerse sergilesin, her mentinin farklı olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak, mentisi ile ilişkisini saygınlık çerçevesinde yürütmelidir. Mentor-menti ilişkisinin mahremiyetine saygılı olmalı ve korumalıdır. Buna karşılık, “Menti”nin de bazı sorumlulukları vardır: Gelişime ve değişime açık, eğitilmeye değil öğrenmeye susamış olmalıdır. Başarıya giden yolda, “Mentor”un sadece bir yol arkadaşı olduğunun ve direksiyonda oturması gereken asıl kişinin kendisi olması gerçeğinin bilincinde olmalıdır.

“Danışman”, “Koç” ve “Mentor” arasındaki farklılıklar;

Danışman Koç Mentor
Amaç Görev ve performans Kendini tanıma ve kendine güven duygusunun kazandırılması Bilgi ve deneyim aktarma (beceri ve yetkinlik)
Temel Beceri Gözlemlenmiş performans üzerine geri bildirim Dinlemek, soru sormak, geribildirim Deneyim aktarmak
Hedefe  Yönlendirme Öğrenen için hedefler belirlemek ya da oluşturmak Kişilerin farkındalık geliştirip, yeni seçenekler ve özgüvene ulaşmasını kolaylaştırmak “Mentee”nin kendi hedefleri üzerinde yol almak, ona yol göstermek
İlişkinin Yakınlığı Uzman; bilgi açısından üstün Bilgi ve güvene dayalı eşitler ilişkisi Oldukça yoğun, genelde kuvvetli arkadaşlık bağı
Öğrenim akışı Tek yönlü Çift yönlü Çift yönlü